Maslina meni

Proteini u prahu kao dodatak ishrani

Proteini u prahu kao dodatak  ishrani
Datum objave: 23.08.2022.
Kategorija: Zdrava hrana

Proteini su vrlo važni za funkcionisanje čitavog organizma. Oni su glavna gradivna materija svakog tkiva u organizmu. Kada govorimo o proteinu kao dodatku ishrani, on je svakako početak i osnova svega. Protein u prahu kao dodatak ishrani je tu da nadomesti unos proteina koji nije dovoljan kroz svakodnevnu ishranu.

Šta su dodaci ishrani?

Poslednjih godina se sve više priča o dodacima ishrani. Dodaci ishrani su konecentrisani izvori hranjivih materija. Na tržište se plasiraju u doziranom obliku u vidu tableta, kapsula, tečnosti, praha. Ova vrsta proizvoda u svom sastavu sadrži vitamine i minerale, ali i druge materije kao što su proteini, koncentrati, određene materije biljnog porekla, organska tkiva itd. Svrha dodataka ishrane nije lečenje niti izlečenje, nego služe kao pomoć pri unosu hranjivih materija uz svakodnevnu ishranu.

Šta su proteini?

Proteini su osnovna gradivna materija svakog tkiva u organizmu. Predstavljaju makromolekule aminokiselina. Važnost proteina vidimo tek kada shvatimo da bez dovoljnog unosa proteina nema funkcionisanja nervnog sistema, samim tim nema ni života. Proteini ulaze u sastav svih mišića, kostiju, kože, unitrašnjih organa, imaju zaštitnu i transportnu ulogu itd. Zbog svega toga bitno je organizmu obezbediti organizmu odgovarajuću količinu proteina.

Koje vrste proteina postoje?

Postoji više vrsta proteina. Razlikuju se od aminokiselinskog sastava u njima i po brzini apsorbuju. 

Prema aminokiselinskom sastavu razlikujemo protein surutke (whey protein), protein iz jaja (albumin), protein iz sira (kazein), proteini biljnog porekla (protein graška, soje, pirinča..)

Najbrže se apsorbuje protein surutke (whey protein)

Protein surutke (whey protein)

Surutka (whey) se dobija iz mleka u procesu širenja. U istom procesu, ono što ostaje jeste sir. U svom sastavu ovaj protein sadrži sve esencijalne aminokiseline i sadrži najviše BCAA aminokiselina. Takođe, ono što je bitno, jeste da je njegova bioraspoloživost najveća što znači da najefikasnije dolazi do svih delova organizma.

 

Postoje tri oblika whey proteina, a to su:
1.koncentrat

2.izolat

3.hidrolizati

 

Koncentrati su proteini u kojima se procenat proteina kreće izmedju 65-85% 

Tehnološkim putem, pri dobijanju, iz koncentrata se otklanja veči deo masti i šećera.

 

Izolati u zavisinosti od toga u kom delu procesa su izolovani, dele se na 

-izolat dobijen jednoizmenjivačima je protein pri čijem postupku izolacije se izvlače skoro samo proteini, pa je procenat čistog proteina između 82-90%

-izolat dobijen mikrofiltracijom je najčistiji proteinski preparat. Procenat čistog proteina je između 92-95%

 

Hidrolizati su poluobrađeni proizvod koji se najlakše vare i apsorbuju. Imaju sve prednosti izolata, samo lakše dospevaju u sve delove organizma.

 

Whey protein je prirodan dodatak ishrani izolovan iz prirodnih izvora surutke, samim tim ovaj prah nema štetna dejstva po vaš organizam, čak šta više, jako je koristan za funkcionisanje čitavog organizma, a u poslednje vreme posebno se stavlja akcenat njegovog dejstva na izgradnju i održavanje mišićne mase.