Maslina meni

SLADAK ŽIVOT - KOLAČI ZA ZIMU

SLADAK ŽIVOT - KOLAČI ZA ZIMU
Datum objave: 30.12.2014.
Kategorija: Zdrava hrana

Bez obzira koji ukus preovlađuje u vašem životu, uglavnom svima prija slatko. Razlog tome je što kada osete šećer, papile koje su na jeziku zadužene za slatko nadražuju u mozgu neurone koji reaguju na njega i to tako što oslobađaju serotonin, neurotransmiter koji izaziva osećaj zadovoljstva. Telo tako nauči da je konzumacija šećera prijatna. Ukoliko sebi ne pričinjavate zadovoljsvto na druge načine, druženjem, sportom, hobijem... kompenzaciju će vršiti šećer i tako će se napraviti začarani krug koji će vremenom u sebe uključiti dobijanje na težini i opasnost od dijabetesa. 

 

Kada se u krvi nađe često i previše šećera, to oštećuje nerve, krvne sudove, vid, a može dovesti i do visokog pritiska, gangrene, raka ili srčanog udara. Da bi se smanjila količina šećera u krvi, pankreas (ili gušterača) proizvodi insulin, hormon koji naređuje ćelijama da upiju šećer iz krvi ali što ga telo više proizvodi, ćelije se više navikavaju na insulin i tako postaju otporne na njega. Od silne proizvodnje insulina, pankreas se zamori i tada ga je potrebno ubrizgavati. Uprkos novoj studiji Journal of the American Medical Association koja pokazuje da se time kvalitet života obolelih starijih od 50 godina značajno ne poboljšava, znatno je bolje izbeći svakodnevno „bockanje" sticanjem zdravijih prehrambenih navika i izmenama u ishrani koje će povratiti osetljivost organizma na insulin.

Puno ređi dijabetes tipa 1 (1 od 10 obolelih i to su najčešće mladi pre 20. godine) je insulinski zavisan i oboleli tada moraju sebi da ubrizgavaju insulin, dok kod insulino nezavisnog dijabetesa tipa 2, telo jeste sposobno da ga poizvodi ali ćelije više ne reaguju na njegovo prisustvo. Šećer iz krvi ne uspeva da uđe u ćelije i on se zato taloži u krvi. Lekovi koji se tada primenjuju izazivaju gomilanje masnoća u telu što opet dovodi do drugih zdravstvenih teškoća. Ali sve to se može sprečiti, čak i posle nastanka bolesti, ako se prihvati ishrana namirnicama sa niskim glikemijskim indeksom, tj. koje se sporije pretvaraju u glukozu ne izazivajući nagli porast insulina, kao što to čini na primer mleko, prozvano insulinskom bombom.

Pored mleka, treba izbaciti i druge glavne krivce kao što su testenine, pirinač, krompir... Zatim je potrebno otarasiti se viška kilograma, baviti se lakšom fizičkom aktivnošću, i redovno šetati, po mogućstvu po suncu, što doprinosi povećanju vitamina D koji stimuliše pankreas da proizvodi insulin, čija visoka doza zatvara apetit. Opreznost se preporučuje kod voća jer fruktoza ne izaziva veliko lučenje insulina što je razlog da se posle uzimanja voća ne oseća sitost, ali valja upamtiti da je šećer uvek šećer, bilo koje da je boje, bilo da je veštački ili pravi i da se u najrazličitijim oblicima može naći u proizvodima u kojima ne biste ni sanjali da ga ima kao što su jogurti, supe iz kesice, slane grickalice, dečja hrana i mnoga gazirana i žestoka pića.

Postoje namirnice koje pomažu da se otarasite zavisnosti od šećera, a to su: paradajz, kisela jabuka, kukuruz šećerac ali najdelotvorniji su cimet i srebrna svilenica. Ova poslednja potpuno odstranjuje potrebu za šećerom tako što blokira receptore za slatko na jeziku te ovi više ne proizvode serotonin odnosno čovek više ne oseća zadovoljstvo kad jede slatko. Delotvorna je pomoć za lakše gubljenje težine, nema nikakve neželjene efekte i povrh svega, obnavlja ćelije pankreasa zadužene za stvaranje insulina.

Namirnica koja spada među omiljene i ima veoma široku primenu u pravljenju kolača je cimet, a jedna od njegovih najvažnijih osobina je što njegova redovna primena u velikoj meri može smanjiti rizik od dijabetesa i dovesti nivo šećera u krvi na razuman stepen. Veoma je bogata antioksidantima, čak sto puta više od nara, podstiče i metabolizam, smiruje upale, sprečava rast bakterija i gljivica, stimuliše predele mozga zadužene za koncentraciju i pamćenje... čini ukus kolača izvanrednim. Ovde ćete naći nekoliko recepata, da proverite i sami:

Brzopotezna bundeva:

• 1 kg rendane sočnije bundeve

• 150 gr griza

• 150 gr smeđeg šećera

• 2 cela umućena jaja

• 1 dl ulja

• cimeta po želji

Priprema: Pomešati sve sastojke i sipati smesu u podmazanu staklenu tavu. Peći 30 min. na 200 °C ili dok se ne uhvati korica.

Viking strava tava:

• polutke od 30 zrelih šljiva ili 5 struganih nakiselih jabuka

• sok od 1 limuna

• 150 gr zobenih pahuljica

• 150 gr integralnog brašna

• 150 gr smeđeg šećera

• 150 gr butera

• cimeta po želji

Priprema: Premazati staklenu tavu sa malo butera. Poređati polutke šljiva otvorene prema gore ili strugane jabuke. Posuti sa par kašika šećera ukoliko samo voće nije dovoljno slatko, posuti sokom od limuna. U odvojenoj posudi pomešati zobene pahuljice, brašno, smeđi šećer i buter, dobro sve izmešati rukom, posuti preko voća i utabati da bude ravno. Peći 10 min. na 220 °C pa 30 min. na 160 °C. Jesti toplo ili hladno.

Kesten bombice:

• 1 kg kestena / kesten pirea

• 125 gr butera ILI vode (za posnu varijantu)

• 150 gr smeđeg šećera

• 100 gr crne čokolade za kolače

• cimeta po želji

Priprema: Kesten skuvati, oljuštiti, izmrviti, samleti ILI kupiti gotovu masu od kestena. Po potrebi sačuvati u zatvorenoj kesi na hladnom. U kesten dodati šećer pa buter ILI vodu tako da se dobije testo. Praviti kuglice prečnika 3 cm u koje se po želji mogu staviti suvo grožđe, lešnik ILI šokoladne mrvice. Na veliki ravan tanjir ređati kuglice. Čokoladu istopiti i preliti svaku kuglicu. Za ukras se mogu posuti seckanim orašastim voćem.

Tarski kružići od heljde:

• 400 gr heljdinog brašna

• 2 cela umućena jaja

• 2 kašike meda

• cimeta po želji

Priprema: U brašno dodati umućena jaja, med i cimet. Sjediniti, praviti kuglice prečnika 3 cm, blago stisnuti palcem po sredini, ređati u podmazan pleh. Po želji se u udubljenje kružića može dodati po komad voća iz slatka od šumskih jagoda, višnje ili na vrh kašičice bilo kog voćnog džema. Peći 20-tak minuta na 180 °C.

Ukoliko isprobate neki od ovih recepata, nemojte nikako zaboraviti najlepši sastojak, pored cimeta naravno, a to je mašta! Takođe možete smanjiti ili dodati količine, po vašem ukusu. Ako se pak desi da ne želite da podlegnete ni ovim zdravijim varijantama kolača, makar nemojte lišiti sebe cimeta koji je pravi prirodni lek za mnoge tegobe, saveznik vašeg zdravlja i vašeg izgleda.

Autor:Katarina Trajković