Maslina meni

Upoznajte sinonim za zdravlje: chia seme

Upoznajte sinonim za zdravlje: chia seme
Datum objave: 21.06.2018.
Kategorija: Zdrava hrana

Malaksali ste, bezvoljni i osećate manjak energije? Možda vas muče čak i neki ozbiljniji problemi – poput srčanih oboljenja, povišenog šećera ili lošeg varenja? Šta god da je u pitanju, nemojte čekati da se desi čudo, jer ono je već tu, nadohvat ruke. Nikad manje, a nikad snažnije. Pravi dokaz da se najbolje stvari uvek dešavaju u malom i skoro neprivlačnom obliku. Regenerišite svoj celokupni imuni sistem i ponovo se osetite kao dete koje pršti od elana i energije pomoću savršenog chia (čia) semena.

Da li su chia semenke zaista superhrana?

Ove sićušne crne semenčice potiču od biljke Salviahispanica, koja predstavlja jednu vrstu mente. Od davnina se uzgajaju na području Perua, Gvatemale, Bolivije, Paragvaja i Meksika, tako da je chia činila veoma važan izvor energije u svakodnevnom životu Asteka i Maja (chia je drevna majanska reč za snagu). U to vreme su ove semenke nazivane i „trkačkom hranom“ pošto su ih ratnici jeli za vreme trčanja sa ciljem da dobiju neophodnu energiju za naporne bitke i dugotrajne pohode. Prema nekim verovanjima (da li su samo verovanja, tvrdnje ili legenda – procenite sami nakon konzumiranja chia obroka), jedna supena kašika im je obezbeđivala preko potrebnu energiju za naredna 24 časa.

Unazad dve decenije su tek započeta ozbiljnija istraživanja koja su se pozabavila nutritivnim vrednostima ovih čudotvornih semenki. Rezultati su pokazali da su one stvarno jedna vrsta čuda i da je naziv „superhrana“ u njihovom slučaju sasvim na mestu.

Chia semenke sadrže:

  • obilje omega-3 masnih kiselina (čak trećinu svog sastava i 8 puta više od lososa)
  • visok nivo antioksidanasa i vlakana (2 puta više od žitnih pahuljica)
  • magnezijum (15 puta više od brokolija), cink, gvožđe i kalcijum (6 puta više od mleka)
  • mangan, fosfor, bakar i kalijum (samo u 2 kašike chia semena prisutno je čak 2 puta više kalijuma nego u banani)
  • proteina – 6 puta više nego pasulj

Tako 28 grama chia semenki sadrži 138 kalorija, 8 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 10 grama vlakana i 5 grama proteina.

Uz chia semenke ćete bez problema sprečiti i nikada lečiti!

Lista tegoba i bolesti na koje ovo malo seme ima pozitivan i lekovit efekat je poprilično dugačak i veoma uliva nadu svima onima koji veruju u izlečenje putem bilja i alternativne medicine. Takođe, kao dodatak redovnoj lekarskoj terapiji može samo da ubrza proces oporavka i izlečenja.

Preporučuje se za ublažavanje i lečenje sledećih bolesti i tegoba:

  • za regeneraciju kože, kose i noktiju
  • za sagorevanje masti (smanjuje apetit i ubrzava metabolizam)
  • za jačanje organizma (odličan izvor energije)
  • kod lošeg varenja i problema sa crevima (kao prevencija raka debelog creva)
  • za poboljšanje krvne slike i smanjenje rizika od srčanih oboljenja
  • za zdravlje kostiju (zbog visokog sadržaja kalcijuma posebno se preporučuju svima koji ne koriste u ishrani mleko i mlečne proizvode)
  • pozitivno deluje na poboljšanje stanja kod dijabetesa tipa 2
  • idealno su rešenje za sve osobe koje pate od nesanice
  • nisu alergen, tako da ih mogu konzumirati svi koji imaju problema sa alergijskim reakcijama prouzrokovanim od strane određene vrste namirnica

Nutricionisti preporučuju kao optimalnu dnevnu dozu jednu kašiku chia semenki, natopljenih u vodi ili nekoj drugoj tečnosti, a ako se koriste suve, u svom izvornom stanju, potrebno je piti mnogo tečnosti. Kada dospeju u creva, ponašaju se kao neka vrsta sunđera, tako da mogu da dehidriraju organizam i stvore osećaj težine u stomaku.

Chia kao kulinarska poslastica. Jer zdravlje na usta ulazi

Ako do sada niste probali chia semenke i pitate se kakvog su ukusa, možda ćete se i razočarati ako čujete da su prilično neutralne. Međutim, kada se bolje razmisli, baš zbog svojih sjajnih svojstava i ukusa koji se može nazvati, recimo, blago orašastim, to je upravo i njihova velika prednost. Mogu se koristiti u svim receptima i jelima, bez obzira da li su slana ili slatka. Najčešće se preporučuju kao dodatak salatama, hlebovima, kolačima, pecivima, a vrlo lepo se slažu uz orašaste plodove, kukuruz, badem i proso.

Kao zdrav i ukusan doručak koji će vas okrepiti, osvežiti i dati optimalnu dozu energije na početku dana, preporučuje se da se kašika chia semenki uveče potopi u neko biljno mleko (bademovo, pirinčano, ovseno, kokosovo…) ili u jogurt i ostavi na hladnom da prenoći do jutra. Ubacite potom ovu želatinastu masu (semenke se ponašaju poput pirinča kada se kuva ili lana koji takođe bubri u tečnosti) u blender i potom pustite mašti na volju! Možete ubaciti šaku badema ili lešnika, dodati suvo voće (urme, suve šljive, suvo grožđe, suve kajsije), bananu i šumsko voće (jagode, maline, kupine, borovnice), sve izmiksati i priuštiti svojim nepcima pravi gurmanski užitak. I što je još važnije – svom organizmu potpuno izbalansiran i prirodan obrok.

 

Ako ste ljubitelj nečega kremastijeg i uživate u sočnim poslasticama, evo još jednog brzog recepta i idealnog deserta za svaku priliku. Probajte zdrav puding od chia semenki i kombinacije raznog voća. Potrebno vam je kokosovo mleko (300 ml), 3 kašike semenki, 3 kašike kokosa i 2 kašike meda. Što se tiče voća, na vama je da izaberete ono što vam najviše prija. Činjenica je da sa bananom, jagodama, kupinama, malinama ali i mangom nećete nikada pogrešiti.

https://www.maslina.rs/images/kcfinder/image/chia%20puding(1).jpg

 

Sve sastojke (osim voća) pomešajte i ostavite smesu preko noći u frižideru do jutra. Ujutro uzmite voće koje ste odabrali, oljuštite ga, očistite, iseckajte i ubacite u blender. Možete dodati malo meda ili 2-3 urme kao zaslađivač.

Pripremite činije i sipajte ovim redom: sloj pudinga, sloj voća, sloj pudinga i na vrhu opet voće koje možete posuti kokosom. Uživajte u ovoj ukusnoj poslastici prepunoj energije i vitamina.


I za kraj jedna zanimljivost: poznato je da su chia semenke kroz istoriju bile veoma cenjene, poput nekih plemenitih metala ili skupocenih stvari, pošto su se u jednom periodu koristile čak i kao valuta za plaćanje.