Autor: Milica Tasovac Kategorija: Zdrava hrana Objavljeno: 09.05.2018.

Prisetite se na tren… budite se u postelji, sanjivi i još topli, i ponovo ste dete. Iz kuhinje dopire sladak i opojan miris nečeg poznatog, umirujućeg i privlačnog. Da li je to možda griz ili sutlijaš posut onim moćnim tamnim prahom, poput čokolade…? Ne, ovog puta je toplo mleko sa medom i kakaom. Kako samo miriše! Poput najlepše avanture, prvog poljupca i bezbrižnog detinjstva!

Da li ste poželeli istog trena da skočite do plakara u kuhinji i negde, iz nekog, ćoška iskopate teglicu kakaoa, odavno zaboravljenu? I pitate se u isto vreme – kako ste zaboravili na ovaj čarobni prah i zašto? Zar nije moguće svakoga dana dati sebi oduška i postati opet ono dete, bezbrižno i srećno, koje je obožavalo kakao? Kao divan dobrojutarnji pozdrav, a najlepša uspavanka za laku noć.

Ako ste ljubitelj ove zdrave biljke, koju najčešće konzumiramo u vidu praha, znajte da imate ne samo dobar ukus, već i naginjete zdravijem načinu života. Kakao je obožavan još od davnina, kada su ga Maje i Asteci smatrali eliksirom zdravlja i pravili od njegovih plodova penušavi napitak. Zahvaljujući Kristoforu Kolumbu, stigao je i u Evropu početkom 16. veka.

Revitalizacija čistog i organskog kakaoa

Osim što je odličan izvor proteina, minerala, flavonoida (fitohemikalije koje se sintetizuju samo u biljkama, a u organizmu ljudi deluju protiv toksina i slobodnih radikala), kakao sadrži i stimulans teobromin, koji ima sličan efekat poput kofeina, tako da održava budnost. U 100 g kakaoa se nalazi i dosta zasićenih masnoća – čak 40% od ukupnih dnevnih potreba. Tako, šta god da spremate sa kakaom, ne bi trebalo preterivati. Dovoljno je nekoliko kašičica za savršenu poslasticu.

https://www.maslina.rs/images/kcfinder/image/kakao--.jpg

Plod može da naraste do 30cm, a težinski da dostigne i pola kilograma. Jajastog je oblika i unutra se pored belog mesa, nalaze i semenke (20-60 po plodu). Čitav plod se koristi u ishrani: za pravljenje soka, kakao praha i kakao maslaca.

Danas se veliki broj ljudi okreće ovoj zdravoj biljci, kao zameni za kafu i razne druge nezdrave napitke, upravo zbog izuzetnih svojstava koje poseduje. Najpogodniji za ljudsko zdravlje je sirov i organski kakao, pošto u tom stanju najviše obiluje antioksidansima. Postoje na tržištu i tamne čokolade sa velikim udelom sirovog kakaoa u sebi (70% i više), koje su veoma zdrave i preporučljive u ishrani. Naravno, kao ni sa čim u životu, ni sa ovom poslasticom ne bi trebalo preterivati. Naglasak je na sirovom kakaou pošto se u mlečnim čokoladama koje najčešće konzumiramo (a koje su i prepune šećera), kakao zagreva na visokim temperaturama i tako gubi svoja izuzetna svojstva.

Zovu ga i “hranom bogova” zbog ovoga…

Ne samo da podiže raspoloženje, budnost i nivo energije, kakao je prepun gvožđa (zato se preporučuje anemičnim osobama), hroma, mangana, cinka, vitamina C, omega-6 masnih kiselina, magnezijuma, kalijuma, sumpora. Često konzumiranje ove namirnice poboljšaće vaše zdravlje u celosti, čak će pozitivno delovati i na neka teža oboljenja. Svesrdno se preporučuje kod sledećih stanja:

  • kod stresa i depresije
  • za oboljenja srca i krvnih sudova
  • kao odlična preventiva za mnoge vrste malignih bolesti
  • za anemiju
  • za regulisanje holesterola i šećera
  • kod loše koncentracije i pamćenja
  • pomaže regeneraciju tkiva i štiti jetru
  • pokazao se odličan protiv štetnih UV zraka
  • dobar stimulator mikrocirkulacije
  • sprečava dehidriranje organizma

 

Najlakše je da isprobate delotvornost kakaoa tako što ćete ga uvrstiti u svakodnevne obroke ili međuobroke kao zdravu naviku. Odličan je sastojak u svim poslasticama, ali i napicima. Za samo 5 minuta možete sebe u toku dana počastiti zdravim napitkom, pogodnim i za vegane. Sve što vam je potrebno je sledeće: 2dl biljnog mleka (bademovog, kokosovog, pirinčanog, kukuruznog, ili nekog drugog po vašem izboru), 1 kašičica organskog kakaoa u prahu, med ili stevija kao zaslađivač. Ovome možete dodati, ako želite još puniji ukus, i 2 kašičice narendane tamne čokolade, kao i prstohvat cimeta. Potrebno je da ugrejete mleko (ne da proključa) i da dodate kakao i čokoladu. Mešajte na laganoj vatri dok se sastojci ne istope. Na kraju, sklonite sa šporeta i stavite zaslađivač po želji.

https://www.maslina.rs/images/kcfinder/image/sirovi-kakao-prah.jpg

Kao zdrava i ukusna, a brza poslastica, može vam se dopasti i varijanta sa kakaom i suvim voćem – zdrave voćne kuglice sa kakaom. Potrebno vam je: 6 kašika brusnica (može i suvo grožđe, ili kombinacija i jednog i drugog), 4 suve smokve, 6 svežih urmi, 4 kašike mlevenih badema, 2 kašičice čistog kakao praha, pola kašičice mlevenog kardamona, pola kašičice mlevenog korijandera, kašičica isceđenog limuna i prstohvat morske soli (ili himalajske), kokos i kakao prah (za valjanje kuglica).

Suvo voće i urme iseckajte na sitnije komade, stavite sve u činiju, dodajte mleveni badem, kardamon i korijander, so, limun, kakao. Sve sameljite u blenderu. Pokvasite ruke i od ove smese pravite kuglice, ne veće od oraha. Uvaljajte ih u kokos i kakao, stavite u papirnate korpice i servirajte. Slobodno možete odmah da ih konzumirate i uživate u njihovom ukusu. Prijatno!