Maslina meni

Začini koji će obogatiti vaš letnji jelovnik

Začini koji će obogatiti vaš letnji jelovnik
Datum objave: 08.07.2019.
Kategorija: Zdrava hrana

Posledice nagle promene vremena i temperaturne razlike mnogi su osetili gubitkom apetita. Ako ste među njima, sigurno ste isprva danima osećali povećanu dehidrataciju, manjak želje za hranom i naročitu pospanost. Onda ste se polako aklimatizovali i došlo je pitanje: Šta jesti tokom leta? Šta jesti, a ne opteretiti stomak, želudac i crevnu floru? Sezona raznovrsnog povrća bogatog alkaloidima odična je da konačno isprobate razna jela čiji vam recepti sigurno već dugo stoje sačuvani. Kako biste lakše funkcionisali kada su temperature visoke, najbolje bi bilo da hleb zamenite pirinčanim galetama ili nekim drugim beskvasnim ili bezglutenskim hlebom, izbegavate visokokalorične obroke i dodatke hrani koji obiluju mastima i unosite više proteina i belančevina.  Užurban način života i svakodnevnica koja je često nepredvidiva skraćuju nam vreme koje bi trebalo izdvojiti za pripremanje zdravih obroka. Maslina tim za vas je izdvojio nove začine koje ćete moći veoma brzo i jednostavno da dodate uobičajenom letnjem obroku:

 Provansalski začin

provansalski zacin

- za jela sa mesom, ribom, obroke sa hlebom i povrćem 

Začin koji se sastoji od mešavine provansalskog bilja, majčine dušice, ruzmarina, majorana, origana, čubare i lavande, podsetiće nas na francuska jela pripremana na tradicionalan način. Aroma začinskog bilja savršena je za rustična i zaboravljena jela koja će osvežiti i dati im poseban ukus.

Italijanski začin


italijanski zacin

- za pizze, paste, kuvana jela, obroke sa mesom i hlebom

Autentičan ukus Mediterana predstavlja mešavinu tradicionalnih italijanskih biljaka i začina, sadrži lovor, origano, ruzmarin, majoran, bosiljak, žalfiju i majčinu dušicu. Upotpunjuje ga ukus crnog bibera i beršuna, pa ova smesa čini savršeno izbalansiranu mešavinu koja menja ukus jela u sasvim neočekivanom, dobrom smeru.

Meksički začin


meksicki zacin


za umake, kuvana jela i jela sa mesom i hlebom

Čili u prahu, crni biber, aleva i tucana paprika, beli luk, korijander, origano i kumin, sastojci su egzotične mešavine koju vezujemo za burito, tacose i drugu meksičku hranu uveliko omiljenu na prostoru Amerike ali i širom planete. Začini koji se najčešće koriste u meksičkoj kuhinji mogu transformisati jednostavne sastojke kao što su pasulj, pirinač, povrće ili meso u ukusne specijalitete čiji nam ukus ne liči ni na jedan drugi.

maslina beograd zacini


Napravite spisak namirnica koje volite da jedete, pregledajte recepte u kojima se one koriste, izdvojte najzanimljivije i upustite se u avanturu pripremanja letnjih jela! Ako želite da eksperimentišete još više, istražite i isprobajte i ostale soseve i začine.