Maslina meni

Zasladite se na zdrav način

Zasladite se na zdrav način
Datum objave: 18.05.2018.
Kategorija: Zdrava hrana

Da li ste od onih ljudi koji svoj dan ne mogu da zamisle bez slatkiša?

Šećer je taj koji nas oraspoloži, podiže endorfin i bivamo raspoloženiji ukoliko se makar malo „zasladimo“. Budući da živimo brzim tempom i kada imamo potrebu za slatkišima odlučimo se da odemo u najbližu prodavnicu i kupimo industrijske slatkiše.

Da li je to pravo rešenje?

Kao prvo, važno je shvatiti da bez šećera ne možemo. Međutim, preporučena količina šećera na dnevnom nivou je 50gr. Najveći problem je u tome što većina namirnica sadrži šećer a da toga nismo ni svesni – na primer, kečap, sos za salatu, razne vrste kornfleksa, sokovi... Činjenica je da, konzumirajući sve ove sastojke, dnevno unesemo sigurno veću količinu šećera nego što je našem organizmu potrebna.

Zbog prekomerne upotrebe slatkiša, veći deo stanovništva ima problem sa gojaznošću, dijabetesom, pa čak i problema sa jetrom i demencijom. Naše mišljenje da će nam čokolada pomoći u trenucima kada smo neraspoloženi i kada nam je potrebna dobra koncentracija, nije baš ispravno. Šećer nam, prema istraživanjima, izaziva pospanost, jer nakon konzumiranja slatkiša, oslobađa se insulin i čim prestanemo da unosimo slatkiše, energija opada i počinjemo da osećamo umor.

Izbegavanje šećera ne treba da bude nužno, ali potrebno je zasladiti se na pravi način. Idealan način za unos šećera u organizam svakako jeste ishrana koja podrazumeva dosta raznovrsnog voća. Sigurno ste čuli za onu izreku „Ako vam se jede nešto slatko, pojedite jabuku“. I mi vam to toplo preporučujemo. :)

Zdrava zamena za slatkiše



Mnogi smatraju da je čokoladu nemoguće zameniti. U tom slučaju, pravo rešenje može biti čokolada koja sadrži veliki procenat kakaa i koja kao zaslađivač ima steviju. I što je najvažnije, samo kockica ili dve ove čokolade biće sasvim dovoljna da vas zasladi. :)

Čokolada sa 85% kakaa slađena steviom Valor i Čokolada sa 70% kakaa sa pomorandžom i steviom Valor su upravo idealan izbor. Ukoliko je koristite baš onako kako smo opisali, po kockicu ili dve na dan, zadovoljićete svoju potrebu za slatkišima.

Na primer, u veganskim restoranima kao zaslađivač služe šećer iz cveta kokosa. Organska crna čokolada sa 92% kakao delova Vivani je baš takva čokolada! Kao zaslađivač sadrži kokosov šećer i veliku količinu kakaa. Poznato je da čokolada čim ima veći procenat kakaa, time je i zdravija. Čokolade sa kakaom, kao što je navedeno, mogu da sadrže voće, a isto tako danas su popularne i one koje sadrže cimet.

Ukoliko imate veliku potrebu za slatkišima, najbolje rešenje je da pohitate u prodavnicu zdrave hrane i pronađete slatkiš koji će ujedno zadovoljiti vašu potrebu za slatkišima i neće štetno uticati na vaše zdravlje.