Maslina meni

Zdrave kašice od žitarica za vašu bebu

Zdrave kašice od žitarica za vašu bebu
Datum objave: 09.03.2019.
Kategorija: Zdrava hrana

Prvih nekoliko meseci svog života bebe se hrane isključivo majčinim mlekom ili adaptiranom formulom, a nakon toga se u ishranu uvode i nemlečne namirnice. Po nekom nepisanom pravilu prvi bebini čvrsti obroci sastavljeni su od nekoliko vrsta voća, povrća i žitarica koji su izuzetno korisni za njihov rast i razvoj. U samom početku bebama se prvo daju one namirnice koje imaju mali alergijski potencijal, a pritom su veoma hranljive.

Najčešće se prvo uvode žitarice poput pirinča, palente i ovsa, koje sadrže veliku količinu ugljenih hidrata i daju organizmu energiju. Pravilo je da se svaka nova namirnica uvodi tri uzastopna dana da bi se ispratila eventualna alergijska reakcija. Počinje se od veoma male količine koja se svakog narednog dana povećava, a poželjno je da to bude ujutru jer se reakcija može pratiti tokom dana. Nakon što se završi trodnevno testiranje, kašice od te namirnice možete davati bebi za večeru, što će je dodatno zasititi i obezbediti bolji san.

Ipak, poslednjih godina se sve više forsiraju industrijske kašice, koje zaista jesu jednostavnije za upotrebu, ali su pune šećera, veštačkih boja i aroma. Sve ove nepoželjne sirovine mogu štetiti nerazvijenom bebinom organizmu, te se izdvojeno vreme za pripremu kašica od žitarica iz organskog uzgoja višestruko isplati. Naravno, krajnji cilj je zdravlje i dobrobit vašeg deteta.

Ukoliko zaista želite da vaše dete dobije samo najkvalitetniju hranu, punu dragocenih vitamina i minerala, evo nekoliko predloga za pripremu zdravijih prirodnih kašica.

Kašica od ovsa – uzrast 7. meseci

Ovsene pahuljice u bebinu ishranu uvode se oko sedmog meseca i one se smatraju jednom od najkompleksnijih namirnica. U sebi sadrže vitamine E, B5, B6, ali i gvožđe, bakar i mangan. Bebin organizam snabdevaju sa energijom, jačaju kosti, a pospešuju varenje i peristaltiku creva.

Kašica se priprema tako što se jedna supena kašika organskih ovsenih pahuljica prelije sa malo vode i kuva na vatri dok ne omekša. U toku kuvanja ovsene pahuljice puste sluz, te voda u kojoj se kuvaju postane gušća. Nakon što se to desi, ovas sklonite sa šporeta i sačekajte da se malo prohladi. Dodajte mu nekoliko zrna višnje bez koštice i kašičicu ekstra devičanskog maslinovog ulja, pa sve to zajedno dobro izmiksajte u blenderu. Posle toga kašica je gotova i spremna za serviranje. Pre nego što je date bebi obavezno još jednom proverite da li je kašica odgovarajuće temperature.

Pirinčana kašica –uzrast 6. meseci

Verovatno prva od žitarica koje se uvode u ishranu beba jeste integralni pirinač. On je najmanji alergen i dobro se kombinuje sa dosta drugih nemlečnih namirnica. Preporuka je da se uvek daje prednost integralnom u odnosu na beli pirinač, jer je kod njega eliminisan bespotrebni gubitak hranljivih materija.

Kašica se priprema tako što se 30gr integralnog pirinča prelije sa 100ml vode i kuva dok potpuno ne omekša. U toku kuvanja u vodu dodajte i mesnati deo prirodno sušene kajsije. Nakon toga ovu mešavinu ostavite da se prohladi, a zatim je dobro izblendajte dok se ne postigne potpuno glatka konzistencija kašice.

Bebi palenta –uzrast 8. meseci

I jedna od najjednostavnijih kašica za bebinu ishranu jeste ona pripremljena od palente. Kako se palenta uvodi u jelovnik u 6. mesecu, ovo je ujedno i jedno od jela koje će beba prva probati. Razlog zašto se palenta daje bebama od najranijeg uzrasta jeste to što ona ne sadrži poznati alergen –gluten.

Palenta se priprema tako što se 3 jedinice vode stavi na šporet dok ne provri, a zatim joj se dodaje kašičica maslinovog ulja i jedna jedinica palente. Jačinu vatre tada smanjiti i uz mešanje kuvati dok sva voda ne ispari. Kada je palenta omekšala skloniti je sa vatre i ostaviti da se prohladi. Nakon toga dodaje joj se malo jogurta i servira se bebi za doručak ili večeru.