Maslina meni

ZIMSKA HRANA ZA IMUNITET

ZIMSKA HRANA ZA IMUNITET
Datum objave: 13.01.2013.
Kategorija: Zdrava hrana

Nikad nije na odmet ponoviti da na sticanju i očuvanju imuniteta treba stalno raditi. Ali ne treba osećati ni grižu savesti ukoliko povremeno odstupite i pojedete nešto kaloričnije i masnije jer su i masti neophodne telu za sagorevanje, održavanje telesne temperature a u isto vreme služe i kao depo za hormone, vitamine i minerale.

Zima nipošto ne zaostaje za drugim sezonama u raznovrsnosti namirnica. Sledećih nekoliko primera će vas sigurno u to i uveriti.

Uz beli, crni i crveni luk koje nalazimo preko cele godine, zimi se pridružuje praziluk koji je dijetalan zbog male količine soli i šećera, služi kao diuretik i za čišćenje organizma. Ima antioksidantno i antibakterijsko dejstvo i efikasno čisti krvne sudove od masnih naslaga. Sve vrste luka možete pojedinačno ili u raznim kombinacijama koristiti u velikom broju svežih salata i kuvanih jela.

Bundeva je nisko kalorična namirnica i puna je oligoelemenata, pektina, celuloze, vlakana. Koristi se kao diuretik, kod reume, gihta, psorijaze, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike, oboljenja želuca i tankih creva i kod pojave krvavih  proliva. Kod upale jajnika i u menopauzi preporučuje se redovna upotreba ploda i soka. Tikvice se zbog veoma niske kaloričnosti preporučuju za smanjenje telesne težine i izbacivanje suvišne tečnosti iz tela. Svojstvo da  pročišćavaju krv ih čini delotvornim u snižavanju holesterola. Služi za regulisanje probave i zaustavljanje proliva i u tu svrhu ih uvek treba imati u rezervi u zamrzivaču. Takođe, poboljšavaju koncentraciju.

Od krtolastog povrća skoro cele godine su dostupni krompir, cvekla, šargarepa koje je najkorisnije jesti zimi i da bi se sačuvali vitamini, treba ih pripremati u ljusci kad god je to moguće. Krompir nikako ne treba jesti u sirovom  stanju dok je to veoma preporučeno za cveklu i šargarepu koje se mogu rendati. Dobar je izvor vitamina C s obzirom na njegovu učestalost u ishrani dok ga šargarepa ima veoma malo. Zato je prepuna vitaminima B grupe, D, E i H. Minerali šargarepe podstiču rast, jačanje kostiju i povećavaju otpornost prema infekcijama. Poznato je da njen vitamin A poboljšava vid. Dobra supa, sos ili začin u sebi uvek imaju aromatični paškanat. On podstiče varenje, olakšava stomačne tegove i dobar je diuretik koji poboljšava rad bubrega. Koristi se za regulisanje krvnog pritiska i smanjenje povišene telesne temperature. Opušta organizam i jača apetit.

Cvekla ima nebrojena dejstva ali je najefikasnija tamnije crvena cvekla duguljastog oblika i to samo u sirovom stanju. Sadrži vitamin B12 što je za biljke veoma retka pojava. Antocijan koji mu daje crvenu boju obnavlja krv i čini je antikancerogenom, njen jod deluje protiv starenja i ateroskleroze, betanin i betain u cvekli regulišu krvni pritisak, podstiču razmenu materija, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove, podstiču rad jetre i leče prehladu. Celuloza i pektin čine da podstiče rad creva a obilje gvožđa koji sadrži pomaže lečenju malokrvnosti. Cvekla je odlična za čišćenje celog organizma, za dobar metabolizam, lepu kožu a što je jako bitno za zimsko doba: snižava visoku telesnu temperaturu i deluje na oboljenja disajnih organa. U narodnoj medicini je poznato da sok od cvekle i šargarepe u razmeri 1 : 4 veoma uspešno leči od anemije.

Od korenastih biljaka izdvajaju se kelj, keleraba i kupus. Kupusa uvek ima svežeg i prepun je antioksidantnih vitamina A, C, E koji usporavaju starenje ćelija kao i puno vlakana, kalijuma i sumpora što ga čini antikancerogenim. Ima svojstvo da vezuje za sebe teške metale i toksine i izbacuje ih iz organizma. Pomaže kod hemoroida kao i gubljenju težine, zaustavlja proliv i štiti srce. Sa drugim namirnicama je uglavnom obrnuto ali kupus se lakše vari sirov nego kuvan. Kiseli kupus je takođe veoma koristan jer ne gubi svojstva koja uz alevu papriku bivaju i pojačana. Rasol je takođe odličan za čišćenje organizma a ljubitelji alkoholnih pića ga veoma cene zbog otrežnjujućih svojstava. Sto grama niskalorične sirove kelerabe će vam obezbediti 4/5 dnevne doze vitamina C potrebnog za apsorpciju gvožđa koji, pored kalcijuma, magnezijuma, fosfora, vitamina B6 i folne kiseline, i sama sadrži. Njena vlaknasta struktura vam pruža osećaj sitosti. Povoljno deluje na rad srca, bubrega, limfni sistem, jačanje kostiju, zuba i desni i reguliše i visok i nizak nivo šećera u krvi. Kelj, karfiol, brokoli, prokelj i svo cvetasto povrće sadrži puno kalcijuma potrebnog za jačanje kostiju. Hlorofil od koga dobija zelenu boju je odličan za čišćenje celog organizma jer uklanja teške metale i toksine. Cvetasto povrće treba kuvati na pari ili što kraće, sa malo vode jer se inače njegova lekovita svojstva gube.

Bilo u kolačima ili u čorbama, raznovrsnost upotrebe kestena je ogromna, a povrh toga, njegovi nejestivi delovi imaju široku primenu u lečenju proširenih vena. Njegova specifičnost je u tome što ne sadrži gluten a obiluje folatima, vitamunom B9, koji formira crvena krvna zrnca a inače je tipičan za lisnato povrće. Kesten je niskokaloričan što ga čini odličnim za mršavljenje. Njegova vlakna pomažu protiv holesterola, magnezijum i fosfor su važni za metabolizam kostiju a kalijum koji on sadrži snižava krvni pritisak.

Sušeno voće je pozdrav leta usred zime i skoro sva svojstva su mu zadržana da bi nam pomogla da prebrodimo hladne dane. Smokva je jedna od najbogatijih u ovoj vrsti namirnica. Sadrži dvadesetak korisnih sastojaka i manji broj kalorija a pomaže kod mnogobrojnih bolesti: gastritisa, bronhitisa, dijareje, dijabetesa, depresije, osteoporoze... Pomaže protiv umora, upala, prehlada, poboljšava koncentraciju... Kajsija ima antikancerogeno dejstvo, uravnotežava krvni pritisak, čuva vid, usporava starenje ćelija, koristan je protiv Alchajmerove bolesti. Tu su i sušena borovnica, brusnica, aronija koje svojim antioksidantnim svojstvima čiste krv i ceo organizam. Svo sušeno voće treba koristiti ne kandirano i bez dodataka za konzerviranje ili brašna.

Ne postoji boljka na koju Priroda nije mislila i protiv koje nije dala plodove za njeno otklanjanje a sigurno još puno toga imamo da otkrijemo u toj oblasti. U svakom slučaju, ako sada krenete da koristite darove Prirode, nećete zakasniti da spremni dočekate proleće, orni i raspoloženi!

Autor: Katarina Trajković

Napomena: "Svi naši tekstovi su informativnog karaktera. Pre primene iznetih obaveštenja i preporuka, posavetujte se sa Vašim lekarem."