Često vas muče glavobolje, bol u stomaku, prolazite kroz neobjašnjive promene raspoloženja, gubite apetit? Možda vam smeta gluten, supstanca koja se nalazi u žitaricama od pšenice
Sigurno ste čuli da je u poslednje vreme aktuelna ishrana bez glutena. Treba razlikovati osobe koje su osetljive na gluten, celijakičare i one koji su alergični na gluten . U nastavku teksta ćete pročitati o ovim stvarima, saznati kako da prepoznate da li i vi spadate u ovu grupu i kako da pomognete sebi.
Veliki broj ljudi nakon konzumacije glutena pati od raznih simptoma. Najčešći simptomi su: bolovi u stomaku, nadutost, dijareja, gubitak težine, hronični umor. Postoje i drugi simptomi koji ukazuju na ovaj problem, ali se češće prepisuju nekim drugim tegobama. Veoma je teško otkriti da li ste zaista osetljivi na gluten, tako da je bitno pratiti svoje telo. Ukoliko sumnjate, potrebno je uraditi neophodne nalaze, koje su ujedno i najvalidniji način otkrivanja intolerancije.
Celijakija uzrokuje neželjene upalne procese u tankom crevu. Rezultat toga je propadanje ćelija crevne sluznice. To je nasledna bolest, koja nije nimalo naivna i potrebno je povesti računa o ishrani.
Kada se javljaju tegobe za vreme konzumacije glutena, a nestaju za vreme sprovođenja bezglutenske dijete, moguće je da je reč o intoleranciji, ako je dijagnoza celijakije isključena. Dodatna razlika između intolerancije i celijakije je i u tome što kod intolerancije ne nastaju značajnija oštećenja na tankom crevu.
Jedino rešenje ovog problema jeste bezglutenska prehrana. Celjakičari moraju da konzumiraju hranu koja nije ni kontaminirana, a takvu hranu je veoma teško pronaći na našem tržištu. Moraju da gledaju deklaracije i da koriste proizvode na kojima piše da su bez glutena.
Najsigurnije je koristiti proizvode na kojima piše gluten free, jer ćete biti sigurni da ga nema ni u kakvom obliku. Najbolji proizvodi takve vrste su proizvodi Schär proizvođača. Proizvode hranu bez glutena, od hleba do slatkiša. Imaju nekoliko vrsta hlebova i testenine za svačiji ukus. Od Schar univerzalnog bezglutenskog brašna možete praviti razne slatkiše i slaniše koji su zaista ukusni kao da su od običnog brašna. Za doručak se možete opredeliti za Schar cornfleks ili musli bez glutena. Izbor hrane za užinu zna biti nezgodan, čak i osobama koje nisu osetljive na gluten, ali to nije slučaj sa ovim proizvodima. Schar zaista ima veliki izbor keksića, krekera, biskvita koji će vam biti odličan izbor za užinu i da nešto grickate između obroka.
Schar proizvodi će vam pomoći u borbi protiv celijakije i moći ćete na razne načine da otkrijete jednu novu dimeziju ishrane i namirnica. Među njima ćete pronaći i proizvode koje možete poneti sa sobom kada niste kod kuće ili idete na put, jer zaista ne možete kupiti hranu za sebe na svakom ćošku.
Povedite računa o tome da održite zdravlje na dobrom nivou, obratite pažnju na proizvode koje kupujete i posebnom bezglutenskom ishranom otklonićete probleme koji su vas verovatno godinama mučili.
Mafini za bezglutence:
200 gr Mix B bread mix
2 kašičice praška za pecivo
2 jaja
1 kašičica soli
100 gr blitve
100 gr suvog mesa
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pomešajte sve suve sastojke. Iseckate suvo meso i blitvu i pomešajte sa suvim sastojcima. Izlijte u kalupe za mafine i pecite 15-20 minuta.
Prijatno!