Maslina meni

Kako kafa utiče na naš organizam?

Kako kafa utiče na naš organizam?
Datum objave: 28.09.2016.
Kategorija: Zdravlje

Bez obzira da li nam pod ruku prvo dolazi aparat za kafu ili džezva, jasno je da većina od nas ima ovaj poseban, jutarnji ritual. Budimo se uz miris i ukus kafe, najavljujući tako dobar početak dana. Obično za nekoliko sati popijemo još jednu kafu, a redovna je i ona poslepodneva, kada se vidimo sa dragim ljudima. Tu bi trebalo da stanemo, jer je maksimum koji je poželjan, tri, retko četiri kafe na dan. U suprotnom, nećemo osetiti sve one dobre strane kafe, kada je u piranju funkcionisanje našeg organizma.


Prednosti kafe


Ukoliko pijete jednu šoljicu kafe dnevno, pozitivno delujete na svoje krvne sudove. Ona može da reguliše nivo pritiska, posebno kada je reč o visokom pritisku. Takođe može da zaštiti od srčanih oboljenja, mada se prvenstveno savetuje zdravim osobama, jer može da ubrza rad srca. Dve šoljice kafe prevencija su za Alchajmerovu bolest, koju umanjuje za 20 odsto. Jednako utiče na demenciju, kao i na glavobolju. Naime šolja kafe ublažava bol kao 400 miligrama namenske tablete. Tri šolje kafe mogu da spreče pojavu kancera jajnika ili debelog creva. Sprečava i kamen u žuči, kao i dijabetes tipa dva. Četiri šoljice pokazuju svu snagu diuretika i one čiste naš organizam, međutim, obavezna je dodatna hidratacija, odnosno na svaku šolju kafe popijte dve čaše vode. Kafa je dobra i kada je reč o povećanoj izdržljivosti i koncentraciji, ali i sprečavanju pojave karijesa, ubrzanog metabolizma i boljeg raspoloženja.

 

Kafa i budnost


Osim uživanja u ovom napitku i druženja ili vremenu samo za sebe, razbuđivanje je ono što nam je jedan od osnovnih motiva kada pripremamo kafu. Međutim, kofein ne utiče jednako u svakom dobu dana na ovaj način. Naime, sve zavisi od hormona sa nazivom kortizol. On je najviši između osam i devet sati ujutro, te tada kofein nema uticaj. Maksimum iz kafe ćemo izvući izmeđi pola 10 i pola 11, odnosno pola dva i pet poslepodne, kada nivo ovog hormona opadne.

 

 

Zamene za kafu


Mnogi obožavaoci ovog napitka iz različitih razloga ne mogu da piju kafu. Međutim, ne bi trebalo da očajavaju, jer postoje zamene. Njima su opremljene prodavnice zdrave hrane. Najpopularnija zamena je crni čaj, koji sadrži kofein. Tu je i cikorija, koja izgleda kao instant kafa, a takvog je i ukusa. Isprobajte i čaj od đumbira, koji će vas opskrbiti energijom.