Maslina meni

Lekovito dejsto čajeva

Lekovito dejsto čajeva
Datum objave: 07.07.2022.
Kategorija: Zdravlje

Ljudi se prećutno dele na dve grupe- na ljubitelje kafe ili na ljubitelje čaja, u koju grupu vi spadate? Čak i ako niste u grupi ljubitelja čaja, postoji niz razloga zbog kojih biste trebali da počnete da konzumirate ovaj napitak. 

 

Šta je čaj i koje je njegovo poreklo?

Čaj je napitak koji se dobija kuvanjem korena, listova ili pupoljaka biljke. Biljke koje koristimo za čaj su različite po svom nutritivnom sastavu i po načinu primene.

 Veruje se da su prvi koji su konzumirali čaj bili budistički monasi. Koristili su ga kako bi pospešili telesnu energiju i dostigli unutrašnji mir. Čaj poreklo vodi iz Azije. U Aziji se i dalje proizvodi 90% svetske proizvodnje čaja. Ovaj napitak se može piti tokom cele godine, u zavisnosti od vrste čaja izaberite period dana kada ga pijete.

 

Lekovita  dejstva čaja

Čajevi su prvobitno imali ulogu sredstava za lečenje, oni su preteča lekova. Lekovito dejstvo čajeva potiče od njihovog uticaja na organizam. Čajevi sadrže polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno dejstvo peroksida u organizmu.

Ispijanje određenih vrsta čajeva pozitivno utiče na određene bolesti i stanja. 

 

Crni čaj ima antikacerogeno dejstvo, jača imunitet i pospešuje intelektualne funkcije. Crni čaj ima i neka neželjena dejstva. Zbog visokog sadržaja kofeina može prouzrokovati ubrzan rad srca, nesanicu i visok krvni pritisak.

 

Čaj od nane koristi se kod poremećaja u varenju.

 

Rtanjski čaj biljka za ovaj čaj bere se na planini Rtanj. Ovaj čaj ima mnoštvo pozitivnih dejstava. Koristi se najviše kod bakterijskih i gljivičnih infekcija, zatim kod upala grla, pluća, bubrega, želudca..Za pripremu koristi se cela biljka koja je u fazi cvetanja.

 

Čaj od kamilice može se koristiti kao blag sedativ za lečenje depresije i nesanice, koristi se za inhalaciju, pospešuje varenje, ublažava oštećenja sluznice, koristi se za ispiranje nadraženog oka.

 

Čaj od bosiljka se pravi od cele biljke u fazi cvetanja. Koristi se kod migrena, kašlja, želudačnih grčeva i crevnih infekcija.

 

Zeleni čaj ima antikacerogeno dejstvo, jača imunitet i pospešuje intelektualne funkcije. Preporučuje se konzumiranje ovog čaja nakon obroka jer ubrzava metabolizam i povoljno utiče na probavu.

 

Čaj od žalfije Žalfija je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka u narodu. Koristi se kod upale sluznice grla i usne duplje.

 

Ovo su samo neke od najpoznatijih lekovitih vrsta čajeva.

Način dnevnog doziranja zavisi od vrste čaja, njegove jačine ali i svrhe zbog koje se pije.

Na vama je samo da se prepustite uživanju uz ovaj čudotvorni napitak.