Maslina meni

Ovas – za zdraviji organizam i negovanu kožu

Ovas – za zdraviji organizam i negovanu kožu
Datum objave: 02.11.2018.
Kategorija: Zdravlje

Postoje podaci koji svedoče o tome da se ovas uzgajao i u periodu bronzanog doba. Još u to vreme koristio se u prehrani ljudi i to kao visokovredna namirnica. Iako je poznat od davnina, u moderno doba sve češće je potisnut iz ljudske ishrane, a kao zamena se koriste druge, manje vredne, a ponekad i štetne namirnice. To je rezultiralo time da se sve češće javljaju razna oboljenja kao direktna posledica nepravilne ishrane. Stoga, u poslednje vreme sve više se govori o značaju pravilne ishrane i zdravog načina života, a u okviru toga ponovo su ispitana i dopunjena znanja o lekovitom delovanju produkata od ovsa.

Ovseno zrno sadrži oko 60% skroba, 6-8% masnog ulja, do 2% lecitina i druge fitosterine, alkaloid trigonelin, holin, fosfatne soli i kalcijum. Takođe, tu su i druge zaštitne hranljive materije, poput vitamina A, vitamina K i vitamina E. Mekinje od ovsa sadrže veliki procenat vitamina B grupe, niacin, pantotensku kiselinu i biotin. Ovas je bogat i mineralima, i to kalijumom, natrijumom, hlorom, kalcijumom, gvožđem i cinkom. Veliku biološku važnost imaju i biljne belančevine bogate aminokiselinama koje se takođe mogu naći u ovsu.

Hrana pripremljena od ovsenih mekinja ili pahuljica ima prijatan miris, koji potiče od glikovanilina. Takođe, u ovsenom zrnu nalaze se i protektivni enzimski sistemi, čija je uloga da tokom kuvanja štite termolabilne biomolekule od njihove degradacije i oksidacije.

Ovas se u ishrani koristi za tretiranje različitih stanja i bolesti, poput poremećaja probave, ulkusne bolesti i povišenog holesterola. Odličan je i za prehranu u periodu oporavka nakon operacija na digestivnom traktu.

Obrok za decu

Ovas se u ishranu beba uvodi veoma rano, jer nije alergen. Od njega možete pripremati različite kašice sa dodatkom mleka i voća.

Jedna od kašica koju bebe i deca jako vole priprema se veoma jednostavno. Pre svega, potrebno je dve supene kašike organik ovsenih pahuljica Bio Špajz prokuvati u malo vode, sve dok ne puste sluz. Zatim sklonite šerpicu sa šporeta, dodajte joj 4 višnje bez koštice i pola kašičice ekstra devičanskog kokosovog ulja Beyond. Miksajte sve sastojke uz pomoć štapnog miksera dok ne dobijete glatku teksturu kaše.

Ovako pripremljena kaša sama po sebi ima prijatan ukus, ali ako želite da je dodatno obogatite, dodajte i malo mleka ili adaptirane formule.

      

Doručak za odrasle

Ovsena kaša odličan je obrok za početak dana, jer je veoma hranljiva i daje potrebnu energiju. Priprema se tako što se šaka ovsenih pahuljica prokuva u malo vode dok ne omekša, a zatim se doda kašika suvog grožđa i malo Šri cejlonskog cimeta. Sastojci se promešaju, a zatim preliju jogurtom. U kašu se mogu dodati i drugi sastojci po želji, poput DTC čia semenki, brusnice ili sušenih godži bobica.

Negovana koža

Osim u ishrani ljudi, ovas je važna sirovina i u nezi kože. Često se koristi u preparatima, jer umanjuje iritacije, svrab i crvenilo kože. Takođe, sa površine kože uklanja i višak masnoće, što dovodi do čistije kože i smanjenja upala.

Masku od ovsa možete pripremiti od različitih sirovina, u zavisnosti od vašeg tipa kože. Potrebno je prvo ovsene pahuljice potopiti u toplu vodu ili ih kuvati dok ne omekšaju. Zatim, ako imate suvu kožu, pomešajte ih sa pola izgnječene banane i kašikom Marigold nevenovog ulja. Aplikujte masku na lice, vrat i dekolte i ostavite da deluje oko pola sata. Isperite mlakom vodom i nanesite odgovarajuću kremu za lice.

Ukoliko imate dehidriranu kožu, pahuljice pomešajte sa kašikom jogurta i kašikom Aromatica ulja od avokada, a za masnu kožu koristite nekoliko kapi Spivak etarskog ulja lavande i sok od pola paradajza.

Od ovsene kaše možete pripremiti i terapijske obloge, koje se koriste kao narodni lek za tretiranje opekotina, upala kože, lišajeva i za ubrzano zarastanje rana.