Maslina meni

PRAVILNA ISHRANA U BORBI PROTIV STRESA

PRAVILNA ISHRANA U BORBI PROTIV STRESA
Datum objave: 17.11.2017.
Kategorija: Zdravlje

Pravilna i zdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog društva. Čovekovo zdravlje, kreativnost, efikasnost i raspoloženje direktno su uslovljeni načinom ishrane koji svakodnevno primenjuje. Sastanci, sati i sati provedeni za računarom i zatvorene prostorije štetno utiču na naše zdravlje. Zbog toga je važno vežbati, kretati se, ali i zdravo se hraniti. Tu se može javiti problem. Šta je više danas zdravo i koji izvori informacija su provereni. Ono što vam mi možemo preporučiti jeste vežbanje i promena u ishrani kako biste nadoknadili izgubljene i neophodne proteine. Pri korigovanju ishrane i unosu proteina potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Između ostalog, pravilna i zdrava ishrana pomaže pojedincu da se lakše suoči sa životnim teškoćama i da se zaštiti od mnogobrojnih fizičkih i psihičkih bolesti.

Šta je zapravo pravilna ishrana?

Zdrava ishrana treba da je raznovrsna i da ima zastupljene namirnice iz 4 osnovne grupe, a to su povrće i voće, ugljeni hidrati i žitarice, proteini i na kraju masti. Ako ih posmatramo kao piramidu, voće i povrće čine osnovu, a masti i šećeri sam vrh, jedva vidljiv golim okom. Kao što smo već rekli, ove 4 namirnice čine piramidu pravilne ishrane.

Šta je zapravo piramida ishrane?

Piramida ishrane predstavlja ređanje namirnica iz četiri pomenute grupe po važnosti i značaju koji imaju u pravilnoj ishrani. Na postolju piramide, u najširem delu, nalazi se voće i povrće. Iako su na dnu piramide ishrane, ne znači da imaju najmanji značaj za ishranu. Naprotiv, imaju najveći i najširi značaj i tu su da našem organizmu pruže neophodne vitamine i minerale kako bismo preživeli i uspešno se izborili sa svakodnevnim zadacima. Zbog toga oni treba da čine najveći deo naše ishrane. Sprat iznad, odmah iznad voća i povrća u piramidi ishrane nalaze se žitarice kao izvor ugljenih hidrata, a posredno i proteina. Ugljeni hidrati su izvor energije za naše telo. Najbolji izbor su ugljeni hidrati iz integralnih žitarica i testenina zato što oni predstavljaju izvor složenih ugljenih hidrata koji se sporije razlažu u proste šećere i time nas duže drže sitim. Naredni korak na piramidi pravilne ishrane čine proteini. Oni obezbeđuju izgradnju i obnavljanje ćelija u našem organizmu, a dobijamo ih uglavnom iz jaja, mleka i mlečnih proizvoda, mesa, ali i u namirnicama biljnog porekla. Zbog toga je važno obezbediti unos proteina iz razlilitih izvora i paziti koje namirnice sem proteina unosimo u organizam. Crveno meso pored proteina sadrži i veliku količinu masti te ne predstavlja dobar izvor proteina. Na samom vrhu piramide ishrane, u onom njenom najužem i najmanjem, ali nažalost i najslađem delu nalaze se masti i šećeri. Ishrana bez masti možda zvuči kao pravilna ishrana za mršavljenje, ali ona to nije. Masti su potrebne da potpomognu određene funkcije srca i mozga. Zbog toga se dosta pažnje mora posvetiti odabiru zdravih masti naspram nezdravim zasićenih mastima.

 Pravi obrok u pravo vreme

Pravilna i zdrava ishrana ne podrazumeva samo unos raznovrsnih namirnica,već i pravo vreme kad i šta treba pojesti da bismo osigurali potpun učinak za naš organizam i snabdeli ga energijom ne samo da preživimo dan već i uspešno da rešimo sve nepredvidive situacije. Sve namirnice sadrže određenu vrstu šećera u sebi, ugljene hidrate te utiču na nivo energije, nivo šećara u krvi pa i na raspoloženje. Zbog toga je najbolje vreme za unos ugljenih hidrata jutro. Oni obezbeđuju dovoljno energije tokom dana i velika je verovatnoća da ćete ih tokom svojih dnevnih aktivnosti potrošiti. Kako dan prolazi, obroci treba da budu bazirani na proteinima i zdravim mastima, ali i na vlaknima i vitaminima kako bismo zaštitili imuni sistem od prekomernog stresa. Veče je najbolje vreme za proteine, koji će vratiti energiju mišićima koji su se trošili tokom dana.