Maslina meni

Šta je tačno superhrana i zašto je važna za naše zdravlje

Šta je tačno superhrana i zašto je važna za naše zdravlje
Datum objave: 25.03.2022.
Kategorija: Zdravlje

U prethodnom blog-postu započeli smo priču o zdravoj ishrani, a danas ćemo u naš fokus staviti ,,superhranu“. Verovatno ste već čuli za ovaj izraz, ali suštinski možda i niste upoznati s njim toliko. Superfood ili superhrana postala je popularna poslednjih godina, a najveću zaslugu za to imaju vegetarijanci i vegani koji su zamenili namirnice životinjskog porekla, namirnicama biljnog porekla. Oni su pokušavali nadomestiti neke bitne nutrijente, pa su počeli tragati za rešenjima iz prirode. A ta rešenja su bila poznata odvajkada u različitim kulturama, samo što nisu popularizovana u svetu i nisu bila lako dostupna.

Šta je tačno superhrana

U superhranu spadaju namirnice sa velikom koncentracijom vrednih sastojaka, pre svega, minerala, vitamina i aminokiselina. One su nešto između hrane i lekova. Najtačnije rečeno, to su dodaci ishrani, koji ipak pripadaju posebnoj kategoriji. U superhranu spadaju: koreni, semenke, lišće, alge, bobice i drugi delovi biljaka koji se upotrebljavaju kako u prirodnom obliku, tako i u vidu praha, kapsula, i sokova. Te biljke rastu najčešće na teško dostupnim lokacijama, poput šuma Amazona, Tibeta, Anda i drugih planina.

Superhrana koja doprinosi boljem zdravlju

Mnogo je prednosti koje ove namirnice nose sa sobom. A spisak bolesti i tegoba koje mogu da reše je zaista veliki. Evo nekoliko biljaka koje mogu pomoći vašem zdravlju i obezbediti dovoljan broj minerala organizmu:

Zlatna maka za bolju snagu i izdržljivost organizma

Jedna svakako od najpoznatijih biljaka iz ove grupe je zlatna maka koja potiče iz Perua. Njen koren je već hiljadama godina za domoroce izvor snage i plodnosti. Prema legendi, Inke su davale svojim ratnicima prah korena make kako bi povećali snagu i izdržljivost prilikom osvajanja teritorija. Danas je ona poznata kao ,,pametna biljka“ jer ima sposobnost prepoznavanja potreba svakog pojedinačnog organizma. Na primer, ako vaš organizam proizvodi premalo određenog hormona, maka će podići njegovu proizvodnju. Suprotno, ako je određenog hormona previše, maka će usporiti njegovo stvaranje. Pored toga bogata je kalcijumom, čak sadrži duplo više kalcijuma od mleka, te je upravo zbog toga snažna podrška u borbi protiv osteoporoze.

Godži bobice za bolje opšte stanje organizma

Godži bobice su najpoznatija superhrana na svetu. Nazivaju ih takođe „srećne bobice“, ,,vučije bobice“ ili „crveni dijamanti“. Sadrže preko 18 minerala i vitamina, kao što su cink, gvožđe, kalcijum, selen i fosfor, te vitamina B1, B2, B6 i vitamin E. Godži bobice povećavaju alkalnost organizma i štite jetru, smanjuju nivo šećera u krvi, pomažu kod problema sa krvnim sudovima, ubrzavaju metabolizam, pomažu kod nesanice.

Siprulina – Čudesna superhrana bogata nutrijentima

Ova čudesna zelena super hrana omogućuje telu potpun izvor proteina i aminokiselina. Spirulina sadrži 60 odsto belančevina, 18 aminokiselina, vitamine A, C, E, D, B, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor, cink, gvožđe i selen. Sadrži hlorofil, koji poboljšava krvnu sliku, uravnotežuje alkalnost organizma i doprinosi izbacivanju toksina iz organizma.

Čia semenke bogate antioksidantima

Tokom mnogih godina ove semenke bile su osnova ishrane vojske Asteka i čak su služile kao sredstvo plaćanja. Esencijalne masne kiseline koje sadrže čia semenke ne postoje nigde više u takvoj koncentraciji, a količina antioksidanata je znatno veća nego u borovnici i drugim bobicama. Čia semenke se danas mnogo više koriste u ishrani zbog toga što se lako vezuju za vodu i nabubre, pa se mogu praviti ukusni pudinzi, što je dobra zamena u veganskoj ishrani.

Moringa superhrana za tretiranje hroničnih oboljenja

Ova biljka ima jaka antiupalna dejstva. I na taj način moringa utiče na smanjenje hroničnih oboljenja. Održava ravnotežu holesterola u telu, te smanjuje rizik za pojavu srčanog ili moždanog udara. U moringi se nalaze još esencijalne aminokiseline: izoleucin, leucin, lizin, metionon, fenilalanin, treonin, triptofan, valin kao i aminokiseline alanin, arginin, asparaginsku kiselinu, glutaminsku kiselinu. Osim toga bogata je i gvožđem.

Vrlo je bitno postepeno uvoditi superhranu u ishranu, a mi smo vam naveli neke od najbitnijih biljaka. Zato krenite u istraživanje i počnite da se bavite svojim organizmom, osluškujte njegove potrebe. Zdrava ishrana sa obiljem voća i povrća, fizička aktivnost i unutrašnji mir su suštinski važni za organizam. A superhrana je bonus, koji daje energiju, neophodne minerale i vitamine.