Maslina meni

Suplementi idealni za zimski period

Suplementi idealni za zimski period
Datum objave: 12.01.2021.
Kategorija: Zdravlje

Zima je specifično godišnje doba koje karakterišu niske temperature, manje dnevnog svetla, usporeni način života, praznični meni.

Ne zaboravimo da je ovo „mračno i hladno“ godišnje doba vreme pravog testiranja našeg imuniteta na razne infektivne agense, koji se zbog dužeg boravka u zatvorenom prostoru još lakše prenose.

Pored kvalitetne, dobro balansirane ishrane, često je neophodno da se preporuči dopuna mineralima, vitaminima i/ili antioksidansima.

Osećaj hroničnog umora, potrebe za osamom, slabije koncentracije, smanjenog libida, pa i nesanice su glavni simptomi „zimskog bluza“, koji se uspešno može rešiti strategijskom upotrebom suplemenata, kao i redovnim treningom!

Kuvana jela su odličan izbor za hladne dane. Bilo bi idealno da u svoj zimski meni uvrstite supe, čorbe sa zimskom hranom kao što su cvekla, brokoli, karfiol i kelj. Gulaši od teletine, junetine i piletine, a uz njih naravno dosta povrća umesto testa ili hleba.

Ako se bavite sportom i generalno svoje telo izlažete naporima i pojačanim aktivnostima, veoma je važno da vam kvalitetna, izbalansirana i raznovrsna ishrana bude na prvom mestu. Za ambiciozne rekreativce posebno je važno da, pored osnovne hrane, u svoj organizam unose dodatne vitamine, minerale i antioksidanse koji će pomoći njihovom telu da funkcioniše optimalno i da se lakše adaptira na povećane zahteve i izazove u svakodnevnom životu.

Kako je hranom teško uneti suficiente količine vitamina, omega-3 masnih kiselina, minerala i oligoelemenata suplementacija je neophodna.

Na prvom mestu, vitamin D3 je važan i izvanredan element očuvanja opšteg zdravlja, ali i prevencije od malignih bolesti. Za ovaj vitamin se pojavljuju dokazi da smanjuje povećani apetit. Kako je veoma važan za zdravlje ovo svojstvo ga svrstava u prvi red potrebnih dodataka u zimskom periodu.

Sinergijski efekat selena i cinka uz dodatak E, A, kao i C vitamina uslovljava da se obezbedi dovoljna aktivnost odbrambenog sistema imuniteta.

Suva, ispucala koža, kao i vidljive slukože (usne, nos) su veliki „kozmetički problem“ zimi koji se mogu uspešno rešiti upotrebom suplemenata na bazi ribljeg ulja, koje prirodno obiluje zaštitnim vitaminima - A, E, D, a tu je i vitamin C, neophodan za stvaranje kolagena, glavnog vezivnog proteina kože, kao i minerali cink, selen i silicijum.

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da organizam ne može da ih sintetiše, već se moraju uneti hranom. Omega 3 masne kiseline se nalaze u masnoj morskoj ribi, kao što je losos, tuna, sardine, haringe, skuša, bakalar. Ukoliko niste ljubitelj ribe ili jednostavno ne želite da ispoštujete optimalan unos (3x nedeljno po preporuci nutricioniste) savetujemo vam da se odlučite za O3 dodatak ishrani.

Doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti kao i poboljšanju imunog zdravlja.

Da sumiramo, u vašu dnevnu, zimsku rutinu, bilo bi idealno da uvrstite vitamine C i D, cink, i selen, probiotik, Omega 3 masne kiseline i da uživate u predstojećim praznicima. Svakako se pre uzimanja dodataka posavetujte sa svojim lekarom.

Posetite naš online shop