Maslina meni

Proso oljušten 1kg

Šifra proizvoda: 300
Zemlja porekla: Rusija
Robna marka: ROBA NA MERENJE
Cena po kilogramu
150,00 rsd

Opis proizvoda

Proso se obilno koristi u zemljama Dalekog Istoka, naročito u Kini i Indiji. Veoma je zdrava žitarica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrednosti, nego i zato što je ono retka alkalna žitarica. Proso je blago slatkog, orašastog ukusa, bogat je magnezijumom i gvožđem, što je naročito važno za anemične osobe. Odličan je izvor silicijuma koji pozitivno utiče na kožu, kosu i nokte. Sprečava opadanje kose, krtost i lomljivost noktiju i čisti ten. Poboljšava rad želuca, pankreasa i slezine.

Kako bi bio pogodan za ljudsku ishranu, prosu treba oljuštiti spoljnu nesvarljivu celuloznu ljusku. Oljušteni proso svojim sastavom daje posebnu ravnotežu organizmu zbog sadržaja složenih ugljenohidrata, svih vitamina grupe B, minerala, kalijuma, fosfora, magnezijuma, sumpora, joda, gvožđa.

Njegova lekovitost je u obilju minerala i lakoj svarljivosti, a interesantno je da proso  čini retku žitaricu koja uspostavlja ravnotežu oštećene crevne flore uništene antibioticima i hranom modernog doba.

Proso ne sadrži gluten i zato je idealna namirnica za sve obolele od celijakije.

Mineralni sastav ove žitarice pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a trebalo bi da ga koriste osobe obolele od artritisa.

Prema sadržaju biljnih belančevina, proso nadmašuje i pirinač, a po mastima je ispred svih žitarica, osim ovsa. Kada je u pitanju vitamin B1 i B2, proso nadmašuje sve ostale žitarice. Uspešno se pokazalo i kao sredstvo za mršavljenje, za lečenje dijabetesa i opšte jačanje organizma.