Maslina meni

Kako se izboriti sa suvom kožom tela?

Kako se izboriti sa suvom kožom tela?
Datum objave: 25.02.2020.

Imate suvu kožu, ali ne znate kako sebi da pomognete? Ovo je pravo mesto za vas

Poznato je da koža najviše strada u zimskom periodu. Pošto je koža naš najveći organ bilo bi dobro da povedemo računa o njenoj nezi. Gruba, ispucala, zategnuta koža gubi svoju sposobnost pravilnog funkcionisanja. Tada koža postaje osetljivija, dolazi do oštećenja i zato je neophodno da se brinemo o njoj. Postoje jednostavni načini za rešavanje tog problema, a to je pravilna nega suve kože.

Da li je suvoća izazvana hladnoćom, nepravilnom negom ili nekim unutrašnjim problemom neophodno je da joj se posvetimo. UV zračenje može ubrzati starenje kože, a koža starenjem postaje sklonija isušivanju. Neophodno je da se koriste kreme sa SPF faktorom tokom čitave godine, a ne samo leti kada je UV zračenje najveće. Tako ćemo sprečiti prevremeno starenje kože, a samim tim i suvoću.

Pri tom naš savet je da birate one prirodne, mineralne, a ne hemijske. Zašto? Bezbedne su – ne upijaju se, već se spiraju sa kože i rade tako što odbijaju sunčeve zrake.

Suvoća kože često izaziva crvenilo, perutanje, zatezanje kože što može da izgleda veoma loše, ali i pored toga da boli, pecka i stvara osećaj neprijatnosti. 

Suva koža se može javiti bilo gde, ali su to uglavnom šake, stopala, lice, kolena i laktovi. To su delovi koji su najviše izloženi i najviše stradaju. Kada negujemo kožu akcenat je najveći na licu, ali ne treba zapostaviti ni ostale delove tela. Najlakši način da ne zapostavite i ostale delove tela jeste da se posle svakog tuširanja posvetite i ostalim delovima tela, a najviše ovim koji su najosetljiviji.

 

Neophodno je da napravite pravi izbor kozmetičkih preparata koje ćete koristiti protiv suvoće kože. Pre svega obratite pažnju na gelove za tuširanje koji ne sadrže u sebi alcohol jer on dodatno isušuje kožu. Nakon tuširanja koristite hidratantne gelove ili ulja za negu tela koji su pravi izbor za osobe sa suvom kožom. Jednom sedmično odradite piling tela. Na taj način ćete skinuti sve mrtve ćelije sa vase kože, a to možete uraditi na potpuno prirodan način. Možete uzeti talog od kafe ili ako želite malo grublji piling u to možete dodati šećer. Kako bi vam piling bio što kvalitetniji, a koža nahranjenija slobodno pomešajte kokosovo ulje i kafu. Koža će vam biti veoma mekana i negovana.

Što se tiče lica tu obratite pažnju na prirodni izbor gela ili pene za pranje lica. Opet gledajte da nema dodatak alkohola, da nije previše grub za lice i da je za suvu kožu. Dva do tri puta sedmično možete staviti neku hidratantnu maskicu za lice i time nahraniti vašu kožu. Birajte neku bogatu, hranljivu kremu za lice, a u ovim zimskim danima i ulje za lice npr. od argana. Nemojte zaboraviti ni na hidrataciju usana. Piling za usne jednom sedmično od meda i kafe. Pogledajte i na našem blogu tekst o blagodetima kafe za vaš organizam. Prirodni balsam za usne od nevena, shea butera neka bude stalno u vašoj torbi.

Nemojte zaboraviti vaše telo, ono zahteva negu, a ovi naši saveti će vam pomoći kako da sprečite suvoću kože pomoću prirodnih preparata, na jednostavan način.