Maslina meni

PREVENCIJA AKNI I NEGA AKNOZNE KOŽE

PREVENCIJA AKNI I NEGA AKNOZNE KOŽE
Datum objave: 15.05.2018.

Akne su jedan od najčešćih problema koji se javlja na koži i ometa njen lep i negovan izgled. Iako se najčešće javljaju u pubertetu, često mogu nastati i kasnije tokom života. Žene su im sklonije usled hormonskih promena tokom mesečnog ciklusa. Neretko prate i masni tip kože kod kog postoji pojačano lučenje lojnih žlezda i sredina pogodna za razvoj bakterija. Iako su ovo najčešći uzročnici, na nastanak akni mogu uticati i genetska predispozicija, primena nekih lekova, stres, klimatski uslovi i neadekvatna nega kože. Prilikom nege aknozne kože veoma je važno pridržavati se određenih pravila:

 

Redovno čistite kožu sa aknama: Nečistoće kao što su ostaci šminke, produkti metabolizma kože i prljavštine iz spoljašnje sredine začepljuju vaše pore i pogoršavaju već postojeći problem sa aknama. Dakle, ukoliko na lice aplikujete preparate dekorativne kozmetike, na kraju dana neophodno ih je ukloniti adekvatnim mlekom za skidanje šminke. Ovaj preparat pravilno se koristi tako što malu količinu nanesete na lice i utrljate blagim kružnim pokretima, a zatim ostatke uklonite tupferom vate. Dobar izbor mleka za skidanje šminke pronaći ćete u brendovima Bio&NegaMarigold ili Logona, koji u svojim formulacijama koriste isključivo emulgatore prirodnog porekla, kao i visoko kvalitetna biljna ulja koja neguju kožu i nežno uklanjaju ostatke šminke. Čak i ukoliko retko koristite preparate za ulepšavanje, čišćenje kože je obavezno da bi se uklonile nečistoće nakupljene na koži tokom dana. Tada bi čišćenje lica trebalo obaviti proizvodima poput Hedera tonika na bazi ružine vodice, ili pomoću Dr. Hauschka kreme za čišćenje koja za sebe vezuje nečistoće i dubinski čisti pore.

 

Redovno radite piling: Kako akne često nastaju usled zadebljanja kože koja blokira normalno lučenje sebuma, veoma je bitno redovno otkloniti ovaj sloj mrtve kože i omogućiti normalan izlazak sebuma na površinu kože. Veoma je bitno da pritom koristite blage proizvode koji ne iritiraju upaljene akne, odnosno koji u svom sastavu sadrže samo sitne abrazive. U ove svrhe možete koristiti 7th Heaven piling masku sa čajnim drvetom, koja deluje antibakterijski, te ublažava akne, a ujedno neguje kožu i uklanja izumrle ćelije sa njene površine. Takođe, dobar izbor je i Logona piling gel za dubinsko čišćenje pora, u čijem sastavu dominira organska nana poznata  po svom lekovitom dejstvu na problematičnu kožu lica.

 

Koristite odgovarajuće preparate: Za pravilnu negu aknozne kože od najvećeg je značaja koristiti preparate koji su adekvatno formulisani za tretiranje tog problema. Njihovi sastojci treba da budu pažljivo odabrani i da deluju tako što smanjuju lučenje sebuma, sprečavaju razvoj bakterija, ublažavaju i umiruju upalne procese na koži. Za redovnu negu kože možete odabrati Dr. Hauschka normalizirajuće ulje, koje prirodnim mehanizmima smanjuje suvišno lučenje masnoće i umiruje inflamacije. Pored ovog ulja možete koristiti i dodatnu negu, kao što je Gayatri gel sa bosiljkom i uljem čajevca koji ublažavaju akne i eliminišu infekcije kože, ili Shenemil Biomasku izrađenu od gline koja eliminiše akne i ne dozvoljava im da se upale. Posebno efikasan preparat namenski izrađen za ciljano tretiranje upaljenih akni je Logona aktivni anti-akne koncentrat. Sastav bogat mentom i salicilnom kiselinom iz kore vrbe obezbeđuje umanjeno izlučivanje sebuma i eliminaciju bakterija odgovornih za nastanak akni. Preparat se direktno nanosi na upaljene akne i to nekoliko puta u toku dana, a redovnom upotrebom dovodi do njihovog ublažavanja.

https://www.maslina.rs/images/kcfinder/image/nega%20aknozne%20ko%C5%BEe-.JPG

 

Negujte svoju kožu: Akne na koži su veoma uporne, te je u njihovom lečenju neophodno posvetiti im dosta vremena. Osim kupovnih preparata za negu aknozne kože možete koristiti i druge prirodne preparate koji će vam pomoći u sanaciji problema. Na primer, ciljano na svaku aknu možete naneti propolis ili ulje čajnog drveta pomoću štapića za uši, ostavite da deluje preko noći, a ujutru isperite. Propolis ima snažno antibakterijsko delovanje, te je odlično sredstvo za tretiranje akni. Redovnom primenom smanjuje njihovu upalu i pomaže da brže nestanu. Takođe, esencijalno ulje čajnog drveta deluje antibakterijski, antivirusno i antigljivično, te se često koristi u preparatima za ublažavanje akni, gljivica ili peruti.

Takođe, od prirodnih sirovina možete i sami pripremiti preparate za negu aknozne kože. Jedan primer maske za ublažavanje akni izrađuje se od meda i cimeta, koji su od davnina poznati po svom antimikrobnom i antibiotskom delovanju. Za pripremu maske neophodne su vam dve kašike Medođija bagremovog meda i pola kašičice Šri cejlonskog cimeta u prahu. Ove sastojke dobro izmešajte, a ukoliko je med previše gust, pre mešanja ga otopite u duplom sudu. Masku nanosite na prethodno potpuno očišćeno lice na kom nema tragova šminke ili drugih nečistoća. Aplikujte masku na celo lice uz pomoć prstiju, ili samo na delove lica zahvaćenih aknama. Ostavite da maska delije oko pola sata, a zatim je dobro isperite toplom vodom. Isti recept koristite i za pripremu pilinga za telo, samo što ćete ovoj smesi dodati i malo Azucar Demero smeđeg šećera. Piling se aplikuje na vlažnu kožu tela zahvaćenu aknama i utrljava nežnim kružnim pokretima, a zatim ispira.

 Oboji život