Maslina meni

Kako ishranom poboljšati zdravlje u zimskom periodu

Kako ishranom poboljšati zdravlje u zimskom periodu
Datum objave: 31.01.2020.
Kategorija: Zdravlje

Verovatno je svima poznato da zimski period donosi sa sobom mnoštvo problema koji utiču na naše zdravlje. Prehlade, gripa, virusi haraju svuda, a vi niste sigurni kako da ih se rešite. Nagle promene vremena dovode do gubitka apetita, samim tim se osećate umorno i iscrpljeno i odmah slabi imunitet. Imunitet je osnov za odbranu organizma od virusa i infekcija. On se najviše gradi u našim crevima tako da je neophodno našu crevnu floru održavati zdravom ukoliko želimo da izbegnemo gripu i viruse. U periodu proslava naša creva stradaju zbog prejake hrane, prejedanja, nedovoljno sna i tu dolazi do pada imuniteta. Mi vam donosimo nekoliko jeftinih i efikasnih rešenja koja mogu pomoći vašem organizmu da ostane zdrav u ovim hladnih danima.

1. Voće i povrće
U ovom periodu se slabo koristi voće i povrće iako su dostupni svima. Limun je najpoznatiji prirodni izvor vitamina C koji je neophodan za izgradnju imuniteta, ali pomaže i kod drugih bolesti. U kombinaciji sa đumbirom zaista pravi čuda kod prehlade i kašlja. Najbolja kombinacija u borbi protiv kašlja je čaj od korena belog sleza, korena đumbira i limuna. Možete da napravite mešavinu đumbira i livadskog meda i svako jutro na prazan želudac koristite jednu kašiku ove mešavine.

2. Žitarice
Žitarice su najbolji izbor za jedan zdrav doručak koji možete obogatiti na razne načine. Ovsene kaše sa raznim ukusima može učiniti vaš obrok ukusnim, a u isto vreme i zdravim jer ne opterećuje vaš probavni sistem. Zobene pahuljice, pahuljice od pirinča, heljde, prosa obogatite semenkama lana, susama, chie ili nekim zamrznutim voćem i imate lagan i idealan obrok. Lan je dobar kod prehlade i problema sa disajnim putevima. Chia semenke sadrže omega 3 masti, kalcijum, fosfor i može vam pomoći da vas gripa zaobiđe.



3. Kurkuma
Kurkuma sadrži vitamin B6, kao i minerale poput kalijuma, mangana i gvožđa koji su važni za funkcionisanje različitih sistema u telu. Sadrži i kurkumin, čiji antioksidativni učinak poboljšava funkcionisanje imunološkog sistema.

4. Bademi
Bademi su bogat izvor vitamina E koji pomaže u smanjenju upale. Jedna šaka badema dnevno je sasvim dovoljna količina za vaš organizam. Nedostatak vitamina E može negativno uticati na sposobnost vašeg tela da se bori protiv infekcija.

5. Med
Med je prirodni antioksidant , deluje antibakterijski i sadrži veoma značajne vitamine za imunitet kao što su B6, tiamin, riboflavin i niacin. Mix meda sa propolisom i matičnom mleči je najbolji prirodni preparat za jačanje imuniteta.

6. Čaj
Čajevi igraju važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Postoje razne kombinacije biljaka i vi ih možete prilagoditi sebi. Utiču na veću proizvodnju belih krvnih zrnaca, odnosno leukocita, koji su odgovorni za detektovanje i uništavanje uzročnika bolesti.
Najbolje da koristite čajeve od sušenih biljaka. Zeleni čaj je bogat antioksidansima i sadrži aminokiseline koje jačaju imunitet. Čaj od đumbira, čaj od lista koprive ili ehinacea čaj čije preventivno korišćenje sprečava viruse.

Bitno je da vaša ishrana bude raznovrsna u toku dana, podeljena na više obroka i uz kombinaciju ovih namirnica sigurno ćete poboljšati imunitet i vaše zdravlje.