Maslina meni

Koje su prednosti prirodne paste za zube

Koje su prednosti prirodne paste za zube
Datum objave: 27.09.2021.
Kategorija: Zdravlje

Zubna higijena jedna je od važnijih medicinskih briga o sebi. Od ranih dečjih godina, kroz ceo život, slušamo priče o neophodnosti redovnog pranja zuba, posetama zubaru, o kontrolisanju unosa industrijskog šećera, o isticanju lepote osmeha i belih zuba. Danas je izbor pasti za zube toliko širokog dijapazona, a čini se nikada siromašniji, iako reklame tako ne pokazuju. Čovek se, bez obzira na to, sve više vraća prirodi – alternativa postoji.

Izbor je pravedna stvar

Nekada su nov brend i cena bili poslednja stavka pred izbor za pastu za zube. Preporuka ne toliko često, a pogotovo retko epitet „prirodna(o)“. Međutim, nešto se dogodilo. Sintetička sredstva u proizvodima za higijenu koristila su se gotovo svuda i u tolikoj meri da su ljudi počeli da reaguju na njih. Svaka alergijska reakcija izazivala je strah najviše od sulfata i došlo je do toga da se sa velikim oprezom biraju i paste za zube.

Danas pravimo izbor: odlučujemo da li ćemo za svoj novac kupiti klasičnu komercijalnu pastu za zube ili onu pravljenu na prirodnoj bazi.

Šta sadrže komercijalne paste za zube?

Sigurni smo da već sada možete da pobrojite one osnovne površinske karakteristike: bele ili u drugim bojama, slatkaste ili ljute, sa fluorom ili bez, za vrlo malu decu, stariju decu i za odrasle, za mlečne zube i ostale kategorije.

Ne bi trebalo samo na to da obratite pažnju, već da kroz spoznaju sastava toga šta kupujete dobro pogledate da li sadrži fluor, aluminijum, sintetičku penu, ukuse i mirise.

Kada je fluor u pitanju, u pastama se nalazi baš zato što, u određenim količinama, pozitivno utiče na zubnu floru, pa na taj način sprečava bakterije da proizvode kiseline koje rastvaraju zubnu belinu i stvaraju karijes. A karijes niko ne želi, shodno tome i fluor bude dobar.

Međutim, ukoliko se fluor unosi u većim količinama redovno (onoliko često koliko bi trebalo da peremo zube), uzrokovaće trajne promene na zubima, tačnije bele mrlje, pa i dentalnu flurozu (rupice i udubljenja na površini zuba). Preporučena dnevna doza fluorida je 4-10 miligrama, smatra se da je 2 grama smrtonosna doza, a pasta za zube sadrži 0,31 gram na 100 grama proizvoda.

Dečje paste i zubna higijena kod dece

Kada su deca u pitanju, uvođenje zubne higijene i nega zuba je pod posebnom pažnjom, kako roditelja, tako i stručnjaka.

Mame i tate se odlično sećaju prvog izbora paste za mlečne zube: biranje brenda, ukusa, cene, ali da li realno čitamo sastav na kutiji? Taksativno je određena količina fluora za unos i sadržinu po pasti na osnovu uzrasta deteta, ali roditelji će reći „u redu, kupićemo pastu drugačijeg sastava“. Tu problem ne prestaje.

Iako ćete naći pastu bez fluora, sve slatkaste i obojene materije u pasti mogu da izazovu različite trenutne reakcije, ili one koje bi se ispoljile vremenom. Stručnjaci upozoravaju na reagovanje desni, alergijske pojave, pa čak i na astmu.

Konzervansi, natrijum lauril sulfat (SLS), formaldehid… Postoji li potpuno bezbedna alternativa koja čisti i štiti zube?

Prirodne paste za zube

Farmaceuti vole da istaknu sastave od kojih se prave prirodne paste. U pitanju su prirodni abrazivi – glina i kalcijum karbonat. Ova kombinacija u potpunosti i na bezbedan način čuva belinu i kvalitet zubne gleđi.

Sa druge strane, kada govorimo o deci i zubnoj higijeni, slatkoću zbog koje vole proces pranja zubića zamenjuje biljni glicerol.

Među našim proizvodima na prirodnoj bazi nalaze se paste za zube koje će vaša deca sigurno voleti. Jedna od njih je Logona pasta za zube kids sa pepermintom koja sadrži ekstrakte ehinacee, peperminta i zelenog čaja, zatim ekstrakte hamamelisa i kamilice, a ne sadrže fluoride, veštačke konzervanse, boje i mirise.

Druga pasta, u čiju delotvornost vrlo brzo možete da se uverite, je Logona Pasta za zube jagoda . Namenjena je za negu zuba kod manje dece koja prvi put kreću u ovu avanturu. Isto sadrži ekstrakte ehinacee i zelenog čaja, ekstrakte h a mamelisa i kamilice i vrlo blaga biljna peneća sredstva.

Oba proizvoda su na popustu i možete ih poručiti odmah.