Maslina meni

Zašto su japanski ratnici pili zelenu maču

Zašto su japanski ratnici pili zelenu maču
Datum objave: 29.05.2019.
Kategorija: Zdravlje

Mleveni prah listova zelenog čaja (matcha), odavno je u vrhu trendova prirodnih dodataka ishrani i kotira se visoko u holističkoj medicini. Lepidium meyenii raste na visinama i do četiri hiljade metara, a kao mesto porekla, pripisuju joj se Bolivija i Peru. Ovaj prah za koji se govori da je čak deset puta jači i delotvorniji od zelenog čaja (čijoj porodici biljaka i pripada) sadrži katehin, karotin, vitamine A, B, C, i E, utiče na pravilan rad svih hormona u organizmu i sadrži 15 puta više antioksidanata nego namirnice kao što su, na primer, nar ili borovnica. Početkom ili sredinom meseca maja, biljka se pokriva i štiti od sunca, kako bi desetak dana pred branje proizvela više hlorofila i bila delotvornija. Jarko zelene boje i oporog ukusa koji neki porede sa mirisom sveže pokošene trave, ova biljka zaklonjena od sunca proizvodi velike količine teanina koji joj daje lekovita svojstva. Ukoliko se odlučite da probate maču, preporučujemo da pronađete onu fino samlevenu, tamno zelene boje, a možete je, u prahu ili kapsulama, korisiti za poboljšanje mnogih zdravstvenih stanja ili tegoba. Ovo su samo neke od njih:

Menopauza i neplodnost

Hormonalni disbalans muči mnoge žene i neretko komplikuje željeno začeće. Redovnom konzumacijom praha kroz tablete ili čaj, hormoni će se vratiti u prirodni balans. Veliki broj žena je uspeo da ostane u drugom stanju nakon terapije mačom, a ona ublažava i simptome menopauze, kao što su valunzi toplote, česte promene raspoloženja ili poremećaji spavanja. Bolne menstruacije, uz maču, mogu postati ružna prošlost koju smo zaboravili.

Zdravlje jetre

Organ koji je najzaslužniji za čišćenje od toksina, nakon dvanaest nedelja tretmana mačom, imaće manji nivo enzima, koji u svom povećanom broju ukazuju na oboljenje. Jetra prerađuje hranljive materije koje se zadržavaju u našem telu i taloži one loše, pa je njeno čišćenje jedan od preduslova za dobro i optimalno funkcionisanje čitavog organizma.

Poboljšanje moždanih funkcija

Tačno 23 ispitanika učestvovalo je u studiji gde su izvodili niz zadataka osmišljenih da izmere performanse mozga. Kontrolna grupa kozumirala je placebo čaj, a ostatak ispitanika mača čaj ili bar sa 4 grama mače. Kod ispitanika koji su konzumirali maču, primećena je pozitivna promena u pažnji, vremenu reakcije i pamćenju.

Samuraji i ratnici srednjevekovnog i ranog modernog Japana pre odlaska u bitku pili su zeleni mača čaj, zbog povećanja energije koji ova biljka nosi. Mača se može konzumirati na razne načine, a najčešće se priprema kao čaj ili se njen prah koristi kao dodatak jelima. Mača podiže i obnavlja energiju, deluje pozitivno na libido i potenciju, smanjuje stres i nesanicu, pospešuje rad srca i krvnih žila i pozitivno utiče na zdravlje kostiju i zuba.

Najveći ratnici u istoriji izgleda su ipak imali neke od svojih tajni, a mi vam, nakon otkrića ove, u narednom blogu pišemo više o pripremi i konzumaciji moćne biljke koja je svojim dejstvima osvojila planetu.