Maslina meni

Eterra Makuna prah 150g

Šifra proizvoda: 1690
Zemlja porekla: Indija
Robna marka: ETERRA
Cena po komadu
1.010,00 rsd

Opis proizvoda

Eterra Makuna prah 150g

Mukuna u prahu je super hranljiva biljka, koja se upotrebljava u Aziji za lečenje depresije, poboljšanje plodnosti, ukupnog zdravlja i opšte dobrog raspoloženja.

Dobrobiti ploda biljke Mucuna pruriens su vekovima poznate u Ayurvedi, drevnoj indijskoj medicini, gde se vekovima koristi za uravnoteženje reproduktivnog i nervnog sistema. I danas se koristi prah razređen u vodi kao čaj jer se smatra da ima istu korist kao i kafa za postizanje budnosti, smatra se da deluje kao tonik za nervni sistem. Trenutna istraživanja svrstavaju biljku u adaptogene biljke koje svojim osobinama poboljšavaju organizmu da se prilagodi na stresne situacije.

Mukuna raste u tropskim šumama Južne Amerike, Afrike i zapadne Indije.Drvo je visoko do 15 metara i daje plodove u obliku dugačke, baršunaste mahune čiji omotač izaziva iritaciju u dodiru sa kožom u kojoj se nalaze zrna koja se suše i melju i tako nastaje naš mukuna prah.

Mukuna je jedan od najvećih prirodnih izvora aminokiseline L-DOPA (levodopa), esencijalnog prekursora neurotransmitera dopamina. Održavanje optimalne koncentracije dopamina ključno je za podsticanje mentalnih funkcija, emocionalnog zdravlja, sna, pamćenja, motoričkih sposobnosti i koordinacije mišića. Aminokiselina L-DOPA se može uzimati kao prirodni dodatak za pomoć kod depresije i teskobe i poboljšanje raspoloženja jer podstiče proizvodnju dopamina u mozgu.

Dopamin je neurotransmiter koji se često naziva „hormonom dobrog raspoloženja“. Proizvodi ga mozak kada se osećamo dobro ili kao mehanizam nagrađivanja tela kada imamo uspešne aktivnosti kao što su svakodnevna ostvarenja, ples ili prijatna seksualna iskustva. On je prekursor za noradrenalin, neurotransmiter koji podstiče proizvodnju hormona rasta i pomaže regulisati spavanje. L-DOPA se metaboliše u dopamin u srcu i mozgu.

Poznato je da mukuna povećava mentalnu agilnost i poboljšava fokus i koncentraciju na drugačiji način od kofeina. Unos kofeina zavisno od količine može dovesti do teskobe i nervoze, dok mukuna može smiriti i podstaknuti stabilne i ritmične moždane talase slične onima koje emituje mozak tokom sna i trenutaka vedrine.

Mukuna je hiljadama godina poznata i kao afrodizijak. Poznato je da podstiče plodnost kod muškaraca povećanjem kvaliteta sperme i plodnost žena regulisanjem menstrualnog ciklusa i ovulacije.
L-dopa prisutna u mukuni pozitivno utiče na metabolizam dopamina u nervnom sistemu. Parkinsonovu bolest karakteriše smanjena proizvodnja dopamina, pa mukuna može biti korisna.

Mukuna se tradicionalno koristikao sredstvo za neutralizaciju otrova nekih vrsta zmija otrovnica. U ekstraktu dobijenom iz biljke postoji specifičan glikoprotein koji može neutralisati toksine prisutne u zmijskom otrovu.

L-dopa je aminokiselina koja može podstaći prirodno oslobađanje hormona rasta, koji proizvodi hipofiza i koji podstiče rast kod dece i adolescenata, ali takođe učestvuje u regulaciji telesnih tečnosti, metabolizmu masti, rastu mišića i može uticati na gubitak težine zbog povezane mentalne stimulacije. Uz regulaciju hormona rasta koji jača mišiće, poboljšava koordinaciju, agilnost i mentalnu snagu, dopaminska veza sa mukunom donosi i osećaj prijatnosti a time i raspoloženje za telesne aktivnosti.

Stres, višak stimulansa, legalna i ilegalna zloupotreba droga i prekomerna konzumacija alkohola smanjuju nivo dopamina u mozgu, a kada on padne osoba može bitu preterano uznemirena i nervozna.L-dopa u mukuni može pomoći u vraćanju niske doze dopamina kod ljudi koji se oporavljaju od zavisnosti.

Prah mukune je siguran za konzumaciju, a postoje neke nus pojave koje su vezane za preteranu upotrebu kao što su glavobolje, povraćanje, nesanicu i moguću zbunjenost.

Mukuna (Mukuna pruriens) pripada porodici mahunarki i zovu je barsunasti pasulj. U ajurvedskoj medicini, vekovima se koristi kao snazan biljni afrodizijak jer ima sposobnost pojacanja libida, ukupnog kvaliteta sperme i regulisanje menstrualnog ciklusa Sadrzi L-dopu, prekursor dopamina koji je prirodni neurotransmiter u mozgu.

Uputstvo za upotrebu: Pola kašičice praha preliti šoljom tople (ne vrele, 40C) vode i popiti sat vremena posle jela.

Najbolje vreme za uzimanje je 7-9 i 15-18 sati. Poželjno je uzimati odvojeno od ostalih preparata.

Mere opreza: Ne koristiti u toku trudnoće i dojenja (može da smanji nivo prolaktina), kod individualne netolerancije, mladih od 18 godina, nekih nervnih bolesti (Šizofrenija), nije kompatibilan sa antidepresivima i lekovima koji sadrze L-teanin (koji utiče na nivo dopamina). Ne uzima se uz preparate kantariona.